O nama

петак, 30. септембар 2016.

TV Izlet - Stari Slankamen



Stari Slankamen, jedno je od najstarijih mesta u Sremu.  Neko će reći Banja , neko selo i svi će po malo biti u pravu. Mi smo ga posetili ovog leta i rekli bi smo  “Naše malo misto” iz Srema!
Sa vode,  reljef  uklesanog i uklještenog mesta u brdu, pa pogled sa brda , gde se mesto oslanja na more velikog Dunava i mnoštvo brodica i restorana na vodi a najviše saznanje da se ovde svi znaju i bez obzira čiji ste gosti, da će vam se naći u zgodi i nezgodi, odaje gostoprimstvo i šarm kojim će Vas kupiti i zadržati.
Ukoliko rešite da krenete put ovog zanimljivog mesta, obavezno isplanirajte vožnju po Dunavu. I to u jutarnjim satima, kada i jedino sa Dunava možete videte jedan od tri najznačajnija lesna profila na svetu. Nalazi se u brdu pored Starog Slankamena, okrenut  je Dunavu i ušću Tise u Dunav. Sa Dunava se najbolje vidi i sve ono drugo što je priča i zanimljivost Starog Slankamena. Prizorom dominira stara tvrđava, Crkva Sv.Nikole, takođe jedna od najstarijih u Sremu i kompleks Bolnice “Dr.Borivoje Gnjatić” , nekad jedine i nadaleko poznate Banje Stari Slankamen.
Banja Stari Slankamen je odavno ustupila mesto bolnici, koja pruža lekarsku pomoć i terapijske tretmane većinom hospitalizovanim bolesnicima. Od stare Banje Slankamen ostalo je izvor slane vode “Slanača” , u skorije vreme vraćene u terapijske kupke, stare razglednice  i sećanje na goste koji su dolazili zarad banjanja i društvenog života, koji je ovde na početku prošlog veka bio živ i intenzivan a brodovi sa robom i ljudima pristajali baš nadomak banje, sadašnje bolnice, koja se nalazi uz samu obalu Dunava.
Ukoliko Vam vreme i vremenske prilike dozvole, preporučujemo i obilazak, brodićem ušća Tise u Dunav, mesto koje rado posećuju madjarski turisti a gde je po legendi sahranjen Atila Hunski , poznatiji kao Atila Bič Božiji. Nedaleko od tog mesta, na drugoj strani reke je Bačka i Titel.

Za predah i osveženje uz reku, pogled na jata labudova i poneki brod koji promakne u daljini, odaberite jedan od mnogobrojnih restorana, tik uz vodu. Mi smo išli na proverenu adresu, kod Nikole, u Restoran sa prenoćištem “Kej”. Sve je kod Nikole čisto, uredno, sa merom i ukusom i sa puno gostiju u restoranu. To nam je samo potvrdilo da se kod Nukole kvalitet nije menjao a probali smo i odlično domaće vino.  
Za obilazak znamenitosti Starog Slankamena, potrebno je da imate i malo sreće i pronadjete nekog iz kancelarije uz reku, na kojoj piše Turistička organizacija…. Ipak , sigurnija varijanta je da krenete sa sopstvenim vodičem , koji će najaviti obilazak crkve Sv.Nikole i povesti Vas na plato iznad mesta, odakle kreću neke pešačke i biciklističke staze a kažu, odatle možete stići i do spomenika bitci kod Slankamena.
Ipak , kroz istoriju Stari Slankamen i ceo ovaj potez uz Dunav, poznat je po voćnjacima, vinogradima i vinu. Po mestu je dobila ime jedna stara sorta grožđa, slankamenka,  pa ukoliko Vam je privlačna ideja da probate vino, baš iz Slankamena, možete potražiti jednu od retkih vinarija, koje su se očuvale i nastavile tradiciju vinogradarstva i varstva.  Mi smo imali sreću da nas meštani upute u jednu neobičnu vinariju na Dunavu, u starom ribarskom naselju Zagrad. I kao što biva u “Našem malom mistu” , dobili smo sjajnog domaćina i probali vrhunska vina.

Ali ta priča otvara još jednu, zanimljivu, temu pa nešto ostavljamo i za sledeći put. Bio je to jedan sjajan dan u Starom Slankamenu!

Pratite nas na blogu!

Dobrodošli u Srem!


Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com

Нема коментара:

Постави коментар